שאלת משמורת הילדים והסדרי הראייה היא אחת המורכבות והטעונות בכל מקרה גירושין. לרמות שבמצב השכיח מוחלט על הורה אשר בביתו יתגורר הילדים, בעוד השני זכאי לביקורים בזמנים ובמועדים שהוגדרו מראש, יש גם תרחיש אחר שהופך לפופולרי יותר משנה לשנה. לתרחיש הזה קוראים הסכם נסטינג, והוא מבוסס על המשך מגורים של הילד באותה דירה – כאשר ההורים הם שמתחלפים. ולצורת החיים הזו יש, מסתבר, לא מעט יתרונות.
כך נערך הסכם נסטינג
העיקרון המרכזי של נסטינג (מאנגלית: "קינון", כאשר ציפורים בונות קן לגוזליהן שעתידים להיוולד), כאמור, הוא המשך מגורים של הילדים ב"גן" אליו בוודאי התרגלו במהלך השנים. התחלופה של ההורים בכתובת הזו היא בהתאם לזמני שהות שנקבעו במקרה הנתון. יכול להיות שההחלטה תהיה שוויוינית פחות או יותר, אולם במקרים רבים מדובר בהורה אחד שמקבל את המשמורת העיקרית בעוד השני מבקר את הילדים בתדירות מצומצמת יותר.יש לציין שהנסטינג יכול להיות גם כפול. בתרחיש המקובל, לכל אחד מההורים יש דירה משלו בה שוהה כאשר אינו נמצא עם הילד בבית ה"משותף". הבעיה היא שלעיתים מורכב, גם מבחינה כלכלית, ליצור מסגרת כזו. פתרון אפשרי הוא נסטינג כפול, במסגרתו ההורים חולקים לא רק את המגורים בבית עם הילדים – אלא גם את הדירה בה הם נמצאים, כל אחד בנפרד, מחוץ לשעות שלהם עם הילדים.
מה הם היתרונות בהסכם נסטינג?
להסכם נסטינג מוצלח יש כמה מעלות מובהקות. ראשית, ואולי מעל הכול, זוהי מסגרת שעשויה להקל מאוד על הילדים להתמודד עם השינויים הלא פשוטים שהם בוודאי חווים בעקבות הגירושין ופירוק התא המשפחתי בו גדלו. כאשר הילדים ממשיכים להתגורר בבית בו הם התגוררו ואינם צריכים להחליף סביבת מחיה (על כל ההסתגלויות והמורכבויות הכרוכות בכך), יכול מאוד להיות שחוויית הגירושין תהיה נעימה עבורם מעט יותר.מבחינה כלכלית, הסכם נסטינג עשוי לחסוך בצורה משמעותית בעלויות של ההורים עבור המגורים: וזה נכון במיוחד במקרה של נסטינג כפול, אבל לא רק. אם ההורים מתחלקים בכל אחת מהדירות, הנטל הכלכלי הכרוך בגירושין עשוי להיות קל מעט יותר. אסור לשכוח שגם כך מדובר בתקופה שעלולה להיות מורכבת, במיוחד עבור הצד המשלם את דמי המזונות (לרוב האב, אבל לא תמיד).
התהליך הלוגיסטי הכרוך במעבר לדירות ובין דירות עשוי להתבטל אף הוא, מה שמקל על ההורים והילדים גם יחד. הנסטינג עשוי לצמצם חלק מהעלויות עבור גידול הילדים, שאינם נדרשים למעשה לציוד כפול: לבוש, משחקים, מחשב וכן הלאה.
יש גם צד שני למטבע…
חשוב להדגיש, עם זאת, שלהסכם נסטינג יש יתרונות לא מעטים אך גם חסרונות. הסכם נסטינג אינו ישים או אפילו אינו אפשרי כלל בחלק גדול מהמקרים. הוא מניח מידה מסוימת של שיתוף פעולה ויחסים הרמוניים בין בני הזוג, ולא תמיד זהו המצב בשלב בו הם מחליטים לסיים את היחסים הזוגיים שלהם ולפנות איש איש לדרכו. יש זוגות שמעוניינים בהפרדה גדולה יותר ביניהם ובמידה רבה של עצמאות לאחר "פירוק החבילה", או שמחזיקים בדעות מנוגדות לגבי חינוך הילדים – דעות שקשה להם לעיתים ליישם כאשר מסגרת המגורים משותפת. כמובן שאצל בני זוג ביניהם התקשורת לקויה ויחסי האמון הידרדרו במהלך השנים, צפוי קושי בהחלטה על נסטינג וביישומה.באופן שוטף, לא תמיד פשוט להורים להתמודד עם החלפת המסגרות האלה: למשל העובדה שעליהם לארוז בכל פעם חפצים לצורך השהות שלהם בבית, או הקושי למצוא את "דירות המעבר" של ההורים. יש הורים המגלים קשיים פסיכולוגיים מעצם מסגרת הנסטינג, למשל לינה באופן עצמאי במיטה שהם חלקו בעבר עם בן או בת זוגם.
לקריאה נוספת:The Benefits and Drawbacks of "Nesting" Divorce
The Pros and Cons of Bird Nesting Divorce Plans
אולי יעניין אותך גם:
גירושין עם עסק משותף – דוגמא להסכם גירושין עם ילדים ועסקים
התרת נישואין בהסכמה ולא בהסכמה