הסכם גירושין נועד להסדרת ענייני בני זוג הכרוכים בהליכי גירושין כגון חלוקת רכוש ונכסים, מזונות, משמורת על ילדים והסדרי ראייה, חינוך הילדים, מקום מגורים ועוד.
באמצעות הסכם הגירושין ניתן לחסוך מבני הזוג התדיינות משפטית ארוכת טווח ואת העלויות הגבוהות הנלוות לכך, והוא כפוף לאישור ומתן תוקף פסק דין על ידי בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני.כאשר לבני הזוג ישנם עסקים אישיים או משותפים, רצוי מאד לקבוע במסגרת הסכם הגירושין הוראות לגבי עסקים אלה וחלוקת הזכויות והחובות הנוגעות לעסקים בין בני הזוג.
הנושאים המוסדרים בהסכם הגירושין כשיש עסקים משותפים או פרטיים
להלן הנושאים שיש להסדירם במסגרת הסכם גירושין בו לבני הזוג יש עסקים פרטיים ו/או משותפים:- עסקים פרטיים – ניתן לקבוע כי עסק פרטי שבבעלות מי מבני הזוג יישאר בבעלותו ובאחריותו הבלעדית, והוא יהיה אחראי באופן בלעדי לכל זכות ו/או חוב הקשורים בעסק, ולבן הזוג השני לא תהיה כל זכות בעסק זה והוא לא יהא חייב בכל חוב או התחייבות בקשר עם העסק.
- עסקים משותפים – בני הזוג רשאים לקבוע האם העסק יישאר בבעלותם המשותפת, כלומר, על אף הגירושין הם ימשיכו לקיים יחסים עסקיים לאחר מכן, או שמא העסק המשותף יעבור לבעלותו ואחריותו הבלעדית של מי מהם והוא יהיה אחראי באופן בלעדי לכל זכות ו/או חוב הקשורים בעסק.
חשוב לציין שהסכם הגירושין צריך להיעשות בהסכמה משותפת, ולא ניתן לכפות אותו על אחד מבני הזוג. על ההסכם לגעת גם בכל העניינים הנלווים לניהול השוטף של העסק, כגון חשבונות בנק עסקיים, הלוואות, נכסים של העסק, כלי רכב, התחייבויות כלפי ספקים ונושים, רישום במרשמי התאגידים וברשויות השונות, רישיון עסק וכיו"ב.
בני הזוג יכולים לערוך הסכם גירושין בעצמם או באמצעות עורך דין, טוען רבני או מגשר. כמו כן, ההסכם יכול להיות תוצאה של התדיינות בערכאה משפטית, לאחר שכבר הוגשה בקשה ליישוב סכסוך על ידי אחד מבני הזוג בבית המשפט לענייני משפחה או בבית הדין הרבני. מומלץ מאד לבחור איש מקצוע המתמחה הן בדיני משפחה וענייני גירושין לצורך עריכת ההסכם, והן במשפט מסחרי ודיני חברות.דוגמא להסכם גירושין עם ילדים ועסקים
מספר הערות:
הדוגמא שתובא להלן היא לשם ההמחשה בלבד והיא לא מהווה יעוץ משפטי ולא מהווה תחליף לייעוץ משפטי.עריכת הסכם משפטי (כגון הסכם גירושין) דורשת ידע משפטי, בקיאות וניסיון בתחום דיני המשפחה, ועל כן, מומלץ טרם חתימה על הסכם גירושין להיוועץ עם עורך על כל השלבים של התהליך, החל מעריכת ההסכם, חתימה עליו, אופן אישורו ומתן תוקף של פסק דין, לרבות מתן תוקף של פסק דין להוראות הגירושין עצמן בבית הדין הרבני וביצוע סידור הגט.
שנערך ונחתם ברמת גן ביום ___ לחודש ______ שנת 2018
ב י ן : ישראל ישראלי, ת.ז. ____________ (להלן: "הבעל") שכתובתו: ______________-מצד אחד-
ל ב י ן: ישראלית ישראלי, ת.ז. ___________ (להלן: "האישה")
שכתובתה: -מצד שני- הערה: פרק המבוא חשוב להגדרת הנושאים הכללים וההצהרות הכלליות שבין הצדדים. ברי שכל מקרה לגופו ואך לשם ההמחשה מובאים מספר סעיפים כלליים לעניין פרק המבוא. הואיל והבעל והאישה (להלן: "הצדדים") אזרחי ותושבי מדינת ישראל אשר נישאו זל"ז ביום ____ כדת משה וישראל; והואיל והצדדים הגיעו להחלטה ולהסכמה להתגרש זמ"ז מוקדם ככל שניתן, ולסיים באופן סופי את כל המחלוקות ביניהם; והואיל והצדדים ניהלו ביניהם משא ומתן לשם סגירת מלוא הנושאים הקשורים לנישואין ו/או לגירושין; והואיל וברצון הצדדים להסדיר בהסכם זה את כלל העניינים המשותפים הכרוכים בגירושיהם לרבות חובות, רכוש, זכויות סוציאליות, הלוואות, משמורת הילדים, מזונות הידים, וכל עניין אחר הנוגעי ליחסי הממון שבין הצדדים ו/או לכל עניין אחר הנובע מעצם חיי הנישואין ו/או הגירושין, והכל כפי שיפורט להלן, כך שלא יהיו לצדדים מעבר למפורט בהסכם זה שום טענות ו/או תביעות ו/או דרישות זה כלפי זו; לפיכך הוסכם והותנה בין הצדדים כדלקמן: מבוא ונספחים- המבוא להסכם זה מהווה חלק בלתי נפרד ממנו.
- מוסכם על הצדדים שהסכם זה לאחר החתימה עליו, יוגש לבית הדין הרבני האזורי (להלן: "בית הדין הרבני") לצורך אישור ומתן תוקף של פסק דין לכל הוראותיו.
- הצדדים מצהירים על נכונותם, מרצונם הטוב והחופשי, להתגרש זמ"ז בגט פיטורין כדמו"י בבית הדין הרבני.
- הצדדים מסכימים להופיע בבית הדין הרבני בכל מועד שיתבקשו .
- עוד הוסכם כי הצדדים יחתמו בד בבד עם החתימה על הסכם זה על בקשה משותפת ומוסכמת לסדר את הגט ביניהם בהקדם האפשרי.
- כל האגרות שיידרשו למטרת אישור ההסכם וסידור הגט והנפקת תעודת גירושין יחולו על הצדדים ביניהם ובחלקים שווים.
- בכפוף לביצוע סידור הגט בפועל תוותר האישה על מזונותיה, כתובתה ותוספת כתובתה.
- זכויות סוציאליות
- רכבים:
- חשבונות בנק
- נכסי נדל"ן
- חובות
- הסכם גירושין אמור לכלול את כל הנושאים הקשורים לרכוש וחובות של הצדדים. בין אם נצברו טרם הנישואין ובין לאחריהם. בין אם היתה מחלוקת לגביהם ובין אם לאו.
- עסק/ים כוללים התייחסות של צדדים גם לצדדים שלישיים, וביניהם, גם הרשויות.
- מי שמנהל עסק עלול להיתבע על ידי צד ג'.
- מי שמנהל עסק עלול להיות ביתרות חובה/זכות מול הרשויות.
- עסקים לעיתים כוללים מוניטין, ציוד וכיוצ"ב.
- יש להסדיר את כל נושא העסק/ים במסגרת סוגיית הסכם גירושין וללא יוצא מהכלל.
- מקובל לציין בהסכמי גירושין עם ילדים – כי מוסכם שההורים יישארו האפוטרופסים הטבעיים על הקטין ואין בהסכם גירושין עצמו בכדי לפגוע באפוטרופסות מי מהם.
- יש הוראות ספציפיות לכל מקרה ומקרה, שכן אין מקרה התואם למקרה אחר. ניסוח של צדדים את הסכם הגירושין אמור לכלול את כל הנושאים הרלוונטיים לעצם העניין.
- לצורך הדוגמא להלן מספר דוגמאות:
- מקובל לציין שהצדדים יגדלו את הילדים לאהבת וכיבוד אב ואם
- לציין שכל אחד מהצדדים מסכים לכבד את הסמכות ההורית של משנהו, ולנהוג זה בזה ובילדים בכבוד והרגישות המרביים.
- להימנע מלהסית בכל דרך את הילדים זה כנגד זה ו/או כנגד קרוביהם ו/או כנגד בני משפחה אחרים.
- לעשות כל הנדרש על מנת לשמור ולכבד את דמותו של ההורה האחר.
- קיים כל התייעצות עם האחר בנושאי בריאות וחינוך.
- ועוד ועוד.
- מקובל לעגן את כל נושא זמני השהות והסדרי הראייה, לרבות סוגיית המשמורת.
- סוגיות הסדרי הראייה בכל אחד מימות השנה, לרבות חופשים, חגים וכיוצ"ב.
- לקבוע את מרכז חייו של הילד, מקום מגורו, יציאה מהארץ ועוד.
- יש לקבוע מועד תחילת תשלום מזונות ומדור בגין כל קטין.
- יש לעגן סוגיית השתתפויות חינוך ובריאות.
- יש לעגן את אופן ביצוע תשלום המזונות: לדוגמא – הוראת קבע.
- קביעה – שדמי המזונות יהיו צמודים למדד המחירים לצרכן, כאשר מקובל מקבוע שהמדד הבסיסי הינו חודש של אישור ההסכם ועידכונו אחת לשלושה חודשים, ללא תשלום הפרשים רטרואקטיביים.
- הסדרת נושא תשלומי המוסד לביטוח לאומי.
- מוסכם בזה כי בהסכם זה גובשו כל החיובים ההדדיים שבין הצדדים וכי אין להם תביעות ו/או דרישות ו/או טענות מכל מין וסוג שהוא זה כלפי זה למעט תביעות עפ"י התחייבויותיהם בהסכם זה.
- הערה: בפרק זה יש חשיבות לניסוח סעיפים מתאימים אשר יאפשרו אישור הסכם באופן חוקי, מניעת העלאת טענות עתידיות כגון אי חשיפת מסמכים וכיוצ"ב, בירור מקיף על הנסיבות הספציפיות של כל מקרה ומקרה, שזירת טענות וציון סעיפים ספציפיים לגבי אישור הוראות החוקים הרלוונטיים.