הסכם ממון נועד לקבוע כללים בין בני זוג בנוגע לעתידם הכלכלי ונכסיהם האישיים. מדובר באחד מההסכמים החשובים ביותר עליהם יחתמו בני הזוג, שכן במסגרתו נקבע אופן חלוקת הנכסים ביניהם במקרה של פירוד, גירושין או פטירה של אחד מהם.
מתי ניתן לערוך הסכם ממון?
את הסכם הממון ניתן לערוך בכל עת, וכאשר בכוונת בני הזוג להינשא בעתיד ביכולתם לערוך אותו לפני הנישואין או לאחריהם.חוק יחסי ממון בין בני זוג, התשל"ג – 1973:
חוק יחסי ממון בין בני-זוג, תשל"ג (1973), החל על כל זוג שנישא לאחר 1.1.1974, נועד להסדיר את היחסים הרכושיים שיחולו בין בני זוג במקרה של גירושין או פטירה. חוק זה קובע כי עם פקיעת הנישואין זכאי כל אחד מבני הזוג למחצית שווים של כלל הנכסים אשר בני הזוג צברו במהלך חייהם המשותפים תחת קורת גג אחת (ובתוך כך נכסי מקרקעין, כלי רכב, כספים, תוכניות חיסכון, קופות גמל, ניירות ערך, בעלות על עסקים, זכויות פנסיוניות, ביטוחים ועוד).הדרך היחידה להסדיר את חלוקת הרכוש בין בני הזוג באופן שונה מזה שקבוע בחוק, הינה באמצעות עריכת הסכם ממון.
הסכם ממון הינו הדרך היחידה להסדיר את חלוקת הרכוש באופן שונה מזה הקבוע בחוק במקרה של פקיעת הנישואין. ההסכם הינו הסכם צופה פני עתיד ולמעשה לא אמורה להיות לו משמעות אלא במצב של פקיעת הנישואין.האם יש חובה לאשר הסכם ממון על ידי ערכאה שיפוטית?
על פי החוק, אם הסכם הממון נערך לאחר הנישואין יש לאשר אותו על ידי בית משפט לענייני משפחה או על ידי בית דין רבני. אם ההסכם נעשה לפני הנישואין ניתן לאשר אותו אצל נוטריון ללא צורך בפנייה לערכאה שיפוטית.
חשוב להבהיר כי תנאי מהותי לתוקפו של הסכם הממון הינו עריכתו בכתב ואישורו על ידי הגורם המוסמך, שכן ללא התנאים הללו ייתכן וייקבע כי אין להסכם תוקף משפטי. מסיבה זו, מומלץ לצדדים שלא לערוך את ההסכם בעצמם אלא אצל עורך דין שהינו בקיא ומנוסה בעריכת הסכמים מסוג זה.מהם הנושאים שחשוב לכלול בהסכם ממון?
- הגדרת יחסי הממון – תחולת החוק הרלוונטית, והסדרת נושא של התנגשות בין הוראות הסכם הממון לבין הוראות החוקים.
- הסמכות העניינית – איזו ערכאה תהא מוסמכת לדון במקרה של חילוקי דעות בין הצדדים.
- תקופות של מועד מימוש של זכות איזון משאבים. כל צד יכול לבקש מהאחר לנסח בהסכם הממון מועדים שונים למימוש זכויות של איזון משאבים, וזאת הן למקרים המנויים בחוק והן על פי הסכמה אחרת.
- פירוט הנכסים של הצדדים שביניהם שלא יאוזנו.
- ככל שלמי מהצדדים יש דירה מלפני הנישואין, הרי שיש ליתן הוראות ספציפיות לעניין הדירה.
- מצבים של השבחת הדירה/ עליית ערך, ירידת ערך, פירות הדירה, לרבות החלפת הנכס בנכס אחר.
- מצבים של מגורים משותפים בדירה, לרבות סנקציות בגין אי קיום הוראות ההסכם.
- יש ליתן הוראות בעניין הדירה באשר לדיס פוזיציה, עיקולים וכיוצ"ב.
- יש ליתן הוראות לגבי הנכסים שיאוזנו לתקופת החיים המשותפים. הנ"ל יכול לכלול – הוראות של שיתוף ספציפי ושיתוף כללי.
- הוראות של פרידה או גירושין.
- הגדרת כל ההוראות לעניין של חלוקת רכוש בעת פרידה, בין אם יהיה קשר לביצוע סידור הגט או לא.
- במקרים מתאימים ניתן לנסח סעיפי היעדר תביעות, וכן סעיפים בדבר גיבוש כל ההסכמות, ההבנות, ההתניות, ההצהרות והכוונות שבין הצדדים.
יתרונותיו של הסכם ממון טרום נישואין
הסכם הממון נועד להבטיח כי מי מבני הזוג לא התחתן משיקולים וממניעים כלכליים. הדבר חשוב ביותר כאשר קיימים פערים כלכליים גדולים בין בני הזוג וכן כאשר מדובר בנישואים שניים (בייחוד כאשר לבן זוג ישנם ילדים מנישואיו הראשונים וברצונו להבטיח את ירושתם).
הסכם ממון, צוואה וירושה
חשוב לציין כי הסכם ממון אינו מהווה צוואה, ואם ברצונו של בן הזוג להבטיח את ירושת ילדיו עליו לערוך צוואה כדין בנוסף להסכם הממון, בה ייקבע מה ייעשה עם רכושו ועזבונו לאחר פטירתו.דוגמא להסכם ממון
שנערך ונחתם ב ________ , ביום ___ בתאריך ________ בין ישראל ישראלי, ת.ז: ________ שכתובתו ________ מצד אחד לבין ישראלית ישראלי, ת.ז: ________ שכתובתה ________ מצד שני (להלן יחד: "הצדדים") הערות: הדוגמא שתובא להלן היא לשם ההמחשה בלבד והיא לא מהווה יעוץ משפטי ולא מהווה תחליף לייעוץ משפטי. עריכת הסכם משפטי (כגון הסכם ממון) דורשת ידע משפטי, בקיאות וניסיון בתחום דיני המשפחה, בעיקר, על הרקע שהוא הסכם הצופה "פני עתיד". ועל כן, מומלץ להיוועץ עם עורך על כל השלבים של התהליך, החל מעריכת ההסכם, חתימה עליו, אופן אישורו ומתן תוקף של פסק דין. בפרק המבוא – יש לציין את הפרקים הרלוונטיים לעניין הסכם הממון. יש חשיבות למועד הנישואין, אם בכלל מתכננים הצדדים להינשא. יש נושאים חשובים לפרק המבוא – כמו הסדרת נושא הרכוש (הקיים והעתידי) – הפרדה רכושית/הפרדה מוחלטת/הפרדה חלקית וכיוצ"ב. הואיל: ושני הצדדים פגשו האחד את השני ומצאו שיש אהבה. והואיל: והצדדים לא מתכננים להינשא/שכן. והואיל: והצדדים הינם יהודים בדתם תושבי ישראל ואזרחיה; והואיל: והצדדים מעוניינים להסדיר ביניהם בטרם נישואיהם את יחסי הממון שביניהם ואת הנושאים המפורטים בהסכם זה כפי שמפורט להלן, כך שהסכם זה יחייב את הצדדים בכל עת; והואיל: והסכם זה ייחתם בטרם הנישואין ע"י הצדדים ובנוסף יאושר ע"י כב' בית המשפט לענייני משפחה במועד הראשון שיתאפשר כהסכם ממון לכל דבר ועניין על כל ההשלכות הנובעות מכך; אי לכך הוצהר, הוסכם והותנה בין הצדדים כדלקמן: מבוא
- המבוא להסכם זה מהווה חלק בלתי נפרד הימנו.
- כותרות סעיפי ההסכם נועדו לשם הנוחות בלבד והן לא תשמשנה לצורכי פרשנותו.
- יש חשיבות רבה בפרק זה להגדרת יחסי הממון – תחולת החוק הרלוונטית, והסדרת נושא של התנגשות בין הוראות הסכם הממון לבין הוראות החוקים.
- יש להגדיר את הסמכות העניינית.
- חוק יחסי ממון קובע תקופות של מועד מימוש של זכות איזון משאבים. כל צד יכול לבקש מהאחר לנסח בהסכם הממון מועדים שונים למימוש זכויות של איזון משאבים. וזאת הן למקרים המנויים בחוק והן על פי הסכמה אחרת.
- בפרק זה הצדדים רשאים לפרט את הנכסים שביניהם שלא יאוזנו.
- ניתן להגדיר זאת על פי החוק או על פי הסכמות.
- ככל שלמי מהצדדים יש דירה מלפני הנישואין, הרי שיש ליתן הוראות ספציפיות לעניין הדירה.
- מצבים של השבחת הדירה/ עליית ערך, ירידת ערך, פירות הדירה, לרבות החלפת הנכס בנכס אחר.
- מצבים של מגורים משותפים בדירה, לרבות סנקציות בגין אי קיום הוראות ההסכם.
- יש ליתן הוראות בעניין הדירה באשר לדיס פוזיציה, עיקולים וכיוצ"ב.
- כמו כן – יש לי תן הוראות לגבי הנכסים שיאוזנו לתקופת החיים המשותפים. הנ"ל יכול לכלול – הוראות של שיתוף ספציפי ושיתוף כללי.
- הסכם ממון, במקרים מתאימים, יכול לכלול הוראות של פרידה או גירושין.
- ההסכם יכול להגדיר את כל ההוראות לעניין של חלוקת רכוש בעת פרידה, בין אם יהיה קשר לביצוע סידור הגט או לא.
- בפרק זה יש לכלול את כל סעיפי ההגדרות הרלוונטיות בעניין הצהרות על חתימות מרצון חופשי, וכל הוראה אחרת לשם ביצוע ההסכם.
- גם פרק זה חשוב מאוד. יש להיוועץ ולפרט את הסעיפים הרלוונטיים בהסכם.
- במקרים מתאימים ניתן לנסח סעיפי היעדר תביעות.
- ניתן לנסח סעיפים בדבר גיבוש כל ההסכמות, ההבנות, ההתניות, ההצהרות והכוונות שבין הצדדים.
- יש לנסח זאת – במקרה מתאים – כך עם החתימה על הסכם הממון, יפנו הצדדים לבית המשפט לענייני משפחה לאשר את ההסכם וליתן להוראות שלו תוקף של פסק דין.